СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 150 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА


Свечана академија поводом 150 година од оснивања српског лекарског друштва одржана је 4. маја 2022. године са почетком у 18 часова у Свечаној сали Српске академије наука и уметности. Академија је отворена химном ''Боже правде'' коју је отпевао Хор Храма Светог Саве под диригентском палицом Катарине Станковић. Академији су присуствовали: цео Извршни одбор САНУ, велики број академика, велики број лекара из Београда и унутрашњости и многи пријатељи и сарадници Српског лекарског друштва укључујући и изасланика лекара српског порекла који живе у Канади и САД доц. др Ђорђа Раковића, који је Друштву уручио спомен плакету.

Свечаној академији присуствовао је и председник Скупштине Републике Србије, господин Ивица Дачић и помоћница министра просвете науке и технолошког развоја госпођа Марина Соковић.

Поздравне речи упутили су председник САНУ академик Владимир Костић и доц. др Ђорђе Раковић.
Председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић поднео је получасовни реферат о 150 годишњој историји Српског лекарског друштва који је скраћена верзија чланка под истим насловом који је објављен у другој свесци часописа Српски архив за целокупно лекарство.

Након тога извршена је промоција књиге ''150 година Српског лекарског друштва''. О књизи су говорили рецензенти, академици Владимир Костић и Миодраг Чолић и уредник академик Радоје Чоловић.
Затим су уручене златне и сребрне плакете Српског лекарског друштва институцијама које су током дугог низа година помагале рад Српског лекарског друштва.

Златне плакете додељене су: Српској академији наука и уметности, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Скупштини Града Београда, Медицинском факултету Универзитета у Београду, Градској општини Врачар, Саобраћајном институту ЦИП и дневном листу Политика.

Сребрне плакете додељене су: Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду, Медицинском факултету Универзитета у Нишу, Медицинском факултету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, Медицинском факултету Војномедицинске академије, Стоматолошком факултету Универзитета у Београду, Универзитетском клиничком центару Србије, Војномедицинској академији, Клиничком центру Војводине, Универзитетском клиничком центру у Нишу, Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу, Универзитетском клиничком центру у Косовској Митровици, Клиничко-болничком центру Бежанијска Коса, Клиничко-болничком центру Земун, Клиничко-болничком центру Звездара, Клиничко-болничком центру ''Др Драгиша Мишовић-Дедиње''.


Свечана академија је завршена коктелом у клубу Српске академије наука и уметности који је приредио председник САНУ и вишедеценијски члан Српског лекарског друштва академик Владимир Костић.

 

150 година Српског лекарског друштва

 

 

Комплетан видео можете погледати на линку:

https://youtu.be/2UHub_WIKQc

 


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2022. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин