Сећање на др Ненада Максимовића

Сећање на др Ненада Максимовића

Др Ненад Максимовић рођен је 1983. године. Рано је остао без родитеља и одрастао је са баком Олгом. Завршио је Тринаесту гимназију и Медицински факултет у Београду. Био је одличан студент. По завршетку студија волонтирао је у Клиничком центру Србије, потом специјализирао анестезиологију. По завршетку специјализације запослио се у КЦС и био распоређен у клиници за ортопедску хирургију и трауматологију. Са појавом пандемије Ковид-19, упућен је на испомоћ у болницу "Др Драгиша Мишовић" као специјалиста анестезиологије и реанимације. У том периоду болница је била у ковид режиму и примала најтеже пацијенте. Као анестезиолог и интензивиста, радио је у одељењу интензивне неге. Као млад специјалиста дефицитарне струке, радио је без одмора више месеци у сложеним условима и са комплексним пацијентима. Био је пожртвован и предан послу. Утицај тих неповољних чинилаца је довео до исцрпљивања и обољења од ковида. И сам је постао пацијент интензивне јединице. Нажалост, и поред оптимизма, бодрог духа и жеље за животом подлегао је тешкој болести 5. јануара 2021. године.

Због своје младости, енергичности и стручности постао је симбол тешке борбе са невидљивим злом. Био је активан у комуникацији на друштвеним мрежама, где је описивао тежину проблема коју је донела пандемија из визуре лекара интензивисте. Говорећи о пандемији, али и другим тешким ситуацијама када се пацијент нађе на граници живота и смрти, анестезиолози су ту да унесу светло у тами, што симболично означава смрт и уношењем светла симболизује повратак у живот. По томе је постао познат и упамћен као борац против таме.
Моје лично сећање на др Ненада Максимовића се односи на период док радио у Клиници за ортопедску хирургију и у Ургентном центру КЦС. Био сам начелник одељења за коштано-зглобне инфекције и, по природи ствари, на одељењу су хируршки лечени комплексни пацијенти. Свакодневно је било потребно да и анестезиолози учествују у лечењу пацијената. Колега Ненад је увек био доступан и долазио на сваки позив не одлажући потребне интервенције и консултације. Мој снажан утисак је да је показивао ентузијазам и добру вољу да помогне пацијентима, али и сестрама и колегама у раду. Поседовао је знање и вештине у струци које су биле за респект и издвајале га.

Био је пријатан за сарадњу, уносио је стрпљење и спокој током рада који је деликатан због тежине проблема који се решавају.
Поред професионалног рада, имао је и низ интересовања која одликују младе и радознале људе. Волео је и писао поезију и прозу.
Одлазак др Ненада Максимовића је у јавности покренуо лавину емоција и велико жаљење због губитка младог живота пожртвованог стручњака. Покренуто је више иницијатива, једна од њих је и да се формира фонд са именом др Ненада Максимовића за стипендирање деце лекара који су умрли током пандемије. У основи иницијативе је симболика да је и сам одрастао без родитеља. Такође насликан је мурал на зиду Тринаесте гимназије коју је Ненад похађао. Мурал је урадио академски сликар Милан Милосављевић. Живот и дело др Ненада-Неше Максимовића остају као светао пример стручности и друштвене одговорности.

8.01.2022.

проф. др Чедомир Вучетић, ортопед

 


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2022. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин