Поштовање и дивљење лекарима широм Србије

Епидемија изазвана вирусом корона траје  већ шест недеља у Србији. У борби са инфекцијом овим, до сада непознатим, вирусом оболео је велики број здравствених радника, а пет наших колега је у тој борби изгубило живот.

 Епидемија изазвана вирусом корона траје  већ шест недеља у Србији. У борби са инфекцијом овим до сада непознатим вирусом оболео је велики број здравствених радника. Све нас ражалосте  вести о броју умрлих, који се непрекидно повећава, а међу њима је пет наших колега:

Др Биљана Натић Љумовић, специјалиста гинекологије, Дом здравља Ниш
Др Горан Иванковић, специјалиста урологије, Општа билница, Ћуприја
Др Војкан Шулбурић, специјалиста ортопедије, Општа билница, Чачак
Др Душанка Живковић, специјалиста инфектологије, Општа болница, Лесковац
Прим. Др Миодраг Лазић, специјалиста хирургије, Ургентни центар, КЦ Ниш

Изражавамо искрено поштовање пожртвованом и савесном раду наших колега и жаљење што су у борби током ове епидемији изгубили оно што је највредније, своје животе.

Борба против инфекције вирусом корона захтева изузетне напоре свих лекара, свих здравствених радника  али и осталих запослених у здравству. Задивљујућа је способност и пожртвованост лекара који откривају нове заражене, а посебно се поносимо лекарима  који даноноћно брину о оболелима, јер знамо колико је напоран и исцрпљујући тај рад. Не мање је за поштовање и дивљење рад свих осталих лекара који су морали  да прискоче у помоћ инфектолозима, анестезиолозима,  епидемиолозима и осталима који се брину да зауставе епидемију и да лече оболеле. Дивимо се њиховој спремности да у новим околносима у којима до сада нису радили преузму на себе овај одговоран задатак. Такође желимо да истакнемо колико је било потребно напора и способности да се у изузетно кратком року  „престроји" велики део здравственог система, да се многи постојећи болнички и амбулантни капацитет определе за лечење оболелих од корона инфекције, а да се болесници из тих простора преселе на друга места, у друге установе. Све су то могли да изведу лекари и здравствени радници који су имали не само потребно знање и искуство него и способност да се прилагоде свакој неочекиваној ситуацији и да одговоре на сваки изазов.

Свима вама, поштоване колегинице и колеге, који данас у изустно ризичним условима напорно радите и савесно обављате своје задатке желимо да изразимо своје искрено и дубоко поштовање и да вам упутимо искрене жеље да не посустанете и да здрави дочекате крај ове епидемије.

Академик Радоје Чоловић

Испред Управног одбора Српског лекарског друштва

Београд, 15. април 2020.

 

 


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2020. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин