Обележена Слава Српског лекарског друштва-Ђурђевдан

Поштоване колегинице и колеге,
Српско лекарско друштво је дана 6. маја 2019. године обележило славу Друштва Свети Ђорђе-Ђурђевдан.
Свечани обред сечења славског колаача обавио је отац Трајан, парох цркве Светог Марка. Након обреда председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић поднео је кратак извештај о стању Српског лекарског друштва у коме је нагласио да је Друштво ушло у 148 годину непрекидног постојања и рада, да је стање Српског лекарског друштва добро, што је поткрепио подацима да највећи број подружница Друштва ради веома добро, да далеко највећи број специјалистичких секције Друштва и њихови активи и одбори раде јако добро, да Академија медицинских наука СЛД ради вредно, да се Музеј СЛД стално полако обогаћује новим предметима и књигама, да кустос Музеја Српског лекарског друштва сваке године приређује бар по једну велику изложбу од којих се неке приказују и по градовима Србије, да 23 часописа Друштва излазе редовно, што је нарочитно важно за три водећа часописа ''Српски архив за целокупно лекарство'' (дошло је до пораста импакт фактора), ''Стоматолошки гласник Србије'', ''Медицнски преглед'', да је током прошле године код Здравственог савета РС акредитовано око 500 програма континуиране медицинске едукације, да је финансијско стање Друштва задовољавајуће и то, како на нивоу целог Друштва, тако и на нивоу Стручне службе и да Стручне служба СЛД ради добро и да Српско лекарско друштво нема никаква дуговања ни према коме. Запослени у Стручној служби раде вредно и одани су Српском лекарском друштву, штедљиви и показују иницијативе које су корисне за Српско лекарско друштво.
На крају председник је рекао да оно што је Друштво постигло претходиних десет година а посебно у реконструкцији просторија Друштва на Зеленом венцу не би било могуће без несебичне помоћи инжињера Милутина Игњатовића, директора наше највеће и најбоље пројектне институције ''ЦИП'' који је урадио све пројекте потпуно бесплатно и вршио надзор над квалитетом извршених радова. Он је поред тога и финансијски помагао Друштво у појединим случајевима. Осећајући велику захвалност према овом великом мецени не само према Друштву већ и према бројним здравственим установама широм Србије у којима је урадио више десетина пројеката потпуно бесплатно и надзирао извршење радова, Председнштво Друштва доделило му је Повељу почасног члана. Том приликом је председник је господину Игњатовићу уручио урамљену Повељу, након чега се господин Игњатовић најтоплије захвалио и рекао да Српско лекарско друштво на њега и ''ЦИП'' може увек рачунати.
Након обраћања председника Друштва проф. др Сњежана Чолић, заменик Председник Комисије за додељивање годишњих награда и признања уручила је годишње награде Српског лекарског друштва за 2018. годину.
Награде су добили:
Награда Велики печат:
1. Проф. др Радојка Коцијанчић
2. Проф. др Драгослав Стаменковић
Награда за животно дело:
1. Проф. др Небојша Паунковић
2. Проф. др Бранимир Гудурић
Награда за научно истраживачки рад:
1. Проф. др Иванка Марковић
Награда за примарну здравствену жаштиту:
1. Прим. др Мирјана Лапчевић
Награда Златно перо:
1. Проф. др Снежана Вељковић
Награда за најбољу Секцију у 2018. години
Секцији за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола као најактивнијој Секцији у 2018.
Награда за најбољу Подружницу у 2018. години
Подружници Зајечар
Награда за најбоље дипломираног студента у 2018. години
1. др Петар Симић- Медицински факултет у Београду
2. Др Неда Николић- Стоматолошки факултет у Београду
3. Др Сања Милутиновић- Медицински факултет ВМА
4. Др Ирфан Ћоровић- Факултет медицинских наука у Крагујевцу -Интегрисане академске студије медицине
5. Др Сања Вујовић- Факултет медицинских наука у Крагујевцу -Интегрисане академске студије стоматологије
6. Др Никола Ђорђевић- Факултет медицинских наука у Нишу -Интегрисане академске студије медицине
7. Др Јован Јаворац- Факултет медицинских наука у Новом Саду -Интегрисане академске студије медицине
8. Др Тијана Ћетковић- Факултет медицинских наука у Новом Саду -Интегрисане академске студије стоматологије
9. Др Дејан Михајловић- Факултет медицинских наука у Приштини -Интегрисане академске студије медицине
10. Др Ђорђе Михаиловић- Факултет медицинских наука у Приштини -Интегрисане академске студије стоматологије

Након свечане церемоније којој је присуствовао велики број чланова и сарадника приређен је пригодан музички програм и коктел.

 

Слава СЛД-а - Ђурђевдан 2019. године


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2019. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин