Слава Српског лекарског друштва - Ђурђевдан

Поштоване колегинице и колеге,

Као и претходних година, 6. маја 2018. године обележена је слава Српског лекарског друштва Свети Ђорђе-Ђурђевдан.

Свечани обред сечења славског колаача обавио је отац Трајан, парох цркве Светог Марка. Након обреда председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић поднео је кратак извештај о стању Српског лекарског друштва у коме је нагласио да је Друштво ушло у 147 годину непрекидног постојања и рада, да је стање Српског лекарског друштва добро, што је поткрепио подацима да највећи број од 81 подружнице Друштва ради веома добро, да далеко највећи број од 71 специјалистичке секције Друштва и њихови активи и одбори раде јако добро, да Академија медицинских наука СЛД ради вредно и да у просеку сваких 15 дана има неки научни скуп високог квалитета при чему је апеловао на бољу посету тих састанака, да се Музеј СЛД стално полако обогаћује новим предметима и књигама, да 23 часописа Друштва излазе редовно, што је нарочитно важно за три водећа часописа "Српски архив за целокупно лекарство", "Стоматолошки гласник Србије", "Медицнски преглед", да је током прошле године код Здравственог савета РС акредитовано око 500 програма континуиране медицинске едукације, почев од редовних стручних састанака, до конгреса који су трајали и до 4 дана, врло често са међународним учешћем а неки чак и на енглеском језику, да је штампан већи број зборника радова и апстраката са стручних скупова које је друштво држало током прошле године, да је финансијско стање Друштва задовољавајуће и то, како на нивоу целог Друштва, тако и на нивоу Стручне службе али је ипак апеловао на даље мере штедње и апеловао да се настоји да се чланство стално увећава, да се сви непотребни расходи укину или смање на максималну могућу меру као и да Стручне служба СЛД ради добро.

Председник је са жаљењем констатовао да Српско лекарско друштво није успело у својим напорима да поврати национализацијом одузету имовину.

Нагласио је да пред Српским лекарском друштвом поред бројних активности које су већ у плану постоје три додатна задатка.

1. Да подружнице Друштва кандидују најугледније своје чланове за Лекарску комору Србије и да позову своје чланство да изађу на изборе који ће се одржати крајем маја како би лекаре у Лекарској комори представљали људи од угледа и стручног и моралног интегритета. У том циљу он је обавестио да већ две недеље Стручна служба понавља апеле електронским путем подружницама и секцијама да пораде на овим питањима.
2. Крајем ове године Председништво и Скупштина Друштва ће расписати изборе у СЛД на свим нивоима. Избори у подружницама, секцијама и АМН треба да се заврше најкасније до краја јуна 2019. године и да се изаберу чланови будућег Председништва и Скупштине СЛД како би се на јесен 2019, највероватније у новембру, сазвале конститутивне седнице ова два највиша органа СЛД-а и изабрао Управни одбор, председник, генерални секретар и комисије предвиђене Статутом. У том циљу Председништво СЛД-а је на седници, која је одржана 17. априла 2017. године, формирало и Комисију за припрему предлога за евентуалне измене и допуне Статута које ће бити предложене секцијама, подружницама и АМН а затим и Скупштини СЛД-а на евентуално усвајање. Председник ове комисије је генерални секретар Друштва проф. др Недељко Радловић а чланови су: проф. др Татјана Новаковић, прим. др Милоранка Петров Киурски, прим. др Невенка Добричић-Чеврљаковић, др Зоран Вацић и Сузана Бјелогрлић.
3. У првој половини следеће године треба да се одрже и избори за нове и ванредне чланове АМН те да треба почети размишљати о могућим кандидатима јер је неопходно да се Академија подмлади новим младим научницима.

После говора председника, заменица председника Комисије за доделу награда и признања СЛД проф. др Сњежана Чолоић уручила је награде Српског лекарског друштва за 2017. годину.

Награде су добили:

Награду Велики печат
1. Проф. др Предраг Ђорђевић, ендокринолог, Београд

Награду за животно дело:
1. Академик Миодраг Чолић, клиничка физиологија, Београд
2. Проф. др Драган Здравковић, педијатар, Београд

За Награду за научно-истраживачки рад:
1. Проф. др Мирјана Готић, хематолог, Београд
2. Проф. др Вишња Лежаић, нефролог, Београд
3. Проф. др Наташа Петронијевић, клиничка биохемија, Београд

За Награду за организацију здравствене службе
1. Прим. др Мирослава Димитријевић, социјална медицина, Лесковац

За најбољу Секцију
1. Секција за историју медицине награду ће примити др Зоран Вацић, председник
Секције
2. Хируршка секција, награду ће примити прим. др Илијас Чинара, секретар
Секције

За најбољу Подружницу
1. Подружница Краљево, награду ће примити прим. др Стојанка Ратковић,
председница Подружнице

Награду Златно перо:
1. Проф. др Невена Калезић, анестезиолог, Београд
2. Др сци. мед. Славицу Жижић Борјановић, Београд

Награда за најбоље дипломиране студенте медицине и стоматологије у Србији у
2017. години

1. Др Маша Јосиповић, Медицински факултет Београд
2. Др Стефан Средојевић, Стоматолошки факултет Београд
3. Др Вања Дрљевић, Медицински факултет Нови Сад
4. Др Милош Вуковић- Медицински факултет Нови Сад
5. Др Милица Шиповац - Медицински факултет Нови Сад- одсек стоматологије
6. Др Дејан Радовановић - Медицински факултет Крагујевац
7. Др Ранка Томић- Медицински факултет Крагујевац- одсек стоматологије
8. Др Соња Јанковић- Медицински факултет Ниш
9. Др Милош Даниловић- Медицински факултет ВМА
10. Др Андрија Миловић - Медицински факултет Приштина, са привременим
седиштем у Косовској Митровици
11. Др Јелена Зоговић - Медицински факултет Приштина, са привременим
седиштем у Косовској Митровици-одсек стоматологије

Након свечане церемоније којој је присуствовао велики број чланова и сарадника приређен је пригодан музички програм и коктел а атмосферу су употпуниле и уметничке фотографије које су биле изложене у холу.

 icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2019. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин