Саопштење Председништва Епидемиолошке секције Број: 112/2017 од 26.10.2017

 

ИНИЦИЈАТИВА ЗА САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА

 

Председништво Епидемиолошке секције СЛД, са  забринутошћу прати однос медија према струци и науци, нарочито када је реч о превентивној медицини.

Стручњаци који професионално и посвећено, спроводе сва најсавременија научна и стручна сазнања,  као и одредбе свих законских прописа  из области заштите здравља становништва, континуирано су изложени нападима појединаца и организованих група.

Наша јвност се упорно застрашује наводном епидемијом рака и претећим катастрофичним сценаријом о све масовнијем помору од ове болести, а родитељима се усађује непостојећи страх од вакцина.

Неодговорни појединци се у име струке позивају на податке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут", истовремено их грубо кривотворећи. Сваки стручњак који покуша да укаже на истину бива без мере, укуса и основе вређан и понижаван.

Дошли смо у ситуацију да преовлађујући део грађанства прихвата ове накарадне поруке, што има озбиљне негативне последице по јавно здравље.

Лажна представа о епидемији рака и све присутној загађености животне средине канцерогенима на које се не може утицати намеће фатализам и одустајање од делотворних превентивних мера (престанак пушења, физичка активност, правилна исхрана, избегавање полно преносивих и других инфекција значајних за појаву рака, итд.). Јавни наступи  и пропаганда антивакциналиста довелe су нас  у ситуацију да смо, нарочито када се ради о ММР вакцини, достигли само дно обухвата у европским размерама.

Имајући те околности у виду, Председништво Епидемиолошке секције СЛД, предлаже Председништву СЛД / ЛКС да предузме следеће кораке:

 1. Позову Одбор за здравље и породицу Народне скупштине, Министарство здравља, САНУ и све друге управне и научне установе, друштва и удружења лекара и осталих здравствених радника, медицинске факултете и школе здравствене струке, ИЗЈЗС са мрежом института и завода, као и све здравствене установе и приватну праксу, на заједничко деловање у изградњи позитивних ставова према вакцинацији као једном од највећих достигнућа савремене медицине,

2. Позову медије, како штампане тако и електронске, да објективно информишу о  ефектима вакцинације,

3. Афирмишу несумњиву истину да у Србији не постоји неочекиван пораст стопа оболевања и умирања од рака.

4. Инсистирају да су једини меродавни извори података о епидемиолошко-еколошкој ситуацији:  за рак - Регистар за рак Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут"; за вакцинацију - Одељење за надзор над вакцинама превентибилним болестима и имунизацију  Центра за превенцију и контролу болести Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут";  за изложеност зрачењу - Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и друге одговарајуће установе.

5.  Позову органе СЛД и ЛК, да у складу са својим овлашћењима,  реагују на  активности колега који јавно износе и пропагирају ставове који су у супротности са научним и стручним сазнањима, одредбама свих важећих законских прописа као и етичким кодексом.

 

                       Секретар

     Др сц. мед. Милена Каназир

 Председник Епидемиолошке секције

Прим. мр сц. мед. Славица Марис

 


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2017. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин