Откривена биста др Драге Љочић

У петак 29. септембра 2017. године у 12 часова у оквиру Српског лекарског друштва у Београду откривена је биста првој лекарки у Србији др Драгињи Драги Љочић

Замисао лекара Секције за уметност, културу и хуманост СЛД реализована је уз подршку лекарки Србије. Биста др Љочић рад је и поклон академика медицине Владимира Јокановића који је до сада извајао преко стотину бисти знаменитих лекара и других личности са наших простора. Лекари уметници предвођени аутором ове бисте годинама у оквиру Српског лекарског друштва исписују историју медицине уметничким делима. 

Др Драга Љочић (1855-1926), рођена Шапчанка, лекарка која је завршиластудије медицине као друга жена у Цириху (Швајцарска) у другој половини 19. века, борила се и изборила у Србији за њихово учешће у лекарској професији.Најпре је полагала испит пред комисијом да би се колеге увериле да им је по знању равна, да би то вишеструко потврдила у српском војном санитету у свим ослободилачким ратовима свога времена.

Др Драга Љочић је прва жена која је учествовала у уређивању нашег најстаријег медицинског часописа „Српског архива за целокупно лекарство",органа Српског лекарског друштва, које је по времену оснивања- пре 145 година (1872) треће у Европи!

Позиву Секције да се излије биста др Драге Љочић, филантропу и заштитнику деце, у кратком року одазвало се преко 500 приложника међу којима су њени чланови, лекари више подружница, других секција Друштва, удружења лекара ван Друштва као и чланови лекарских породица.

На здушној подршци најтоплије свима захваљујемо а медије позивамо да забележе овај за нашу средину важан догађај „исписивања у бронзи"лика прве лекарке у Србији која је снагом, храброшћу и мудрошћу увела код нас жене у лекарску професију.

Секција за уметност, културу и хуманост СЛД др сци. мед. Славица Жижић Борјановић, секретар


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2020. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин