Промоција књиге "Уметност-прва љубав у другом плану"

УЛАЗ СЛОБОДАН!
Адреса: Српско лекарско друштво, Џорџа Вашингтона 19, први спрат, Београд
Датум: 30. мај 2017.
Почетак: 18 часова

Весна Мајхер, новинар и публициста из Београда, чија је мисија, више од две деценије, промовисање ликовног стваралаштва у Србији, представља своју нову књигу под насловом „УМЕТНОСТ - ПРВА ЉУБАВ У ДРУГОМ ПЛАНУ", чији је издавач Српско лекарско друштво Београд.
Књига „Уметност - прва љубав у другом плану" је настала као део новинарског рада Весне Мајхер, приликом сусрета и разговора са ствараоцима који су за професију изабрали медицину а уметност им је била, јесте, и биће прва љубав у другом плану.
У књизи је сабрано педесет стваралаца који се баве сликарством, вајарством и фотографијом. Сваком аутору у књизи је посвећено по једно поглавље које садржи: портрет, биографију, репродукције уметничких дела, критике ликовних стручњака и текст у коме они казују о себи и свом стваралаштву.
Ова књига је једна од ретких, ако не и једина, која открива свет уметности ликовних стваралаца - лекара и осталих здравствених радника, непосредно, преко исповести самих стваралаца. Користећи анкету и интервју, ауторка је добила драгоцена казивања ликовних стваралаца без којих не би ни било ове књиге. У тим исказима, ствараоци нам саопштавају много о себи, о уметности уопште, о свом опредељењу, идејама, избору тема, схватањима живота и света, условима рада...Ту се налазе и одговори на питања: Шта је то што је једног здравственог радника одвело на пут уметности? Чега то има у уметности што толико надахњује? Колико је науке у уметности или колико је уметности у науци? Колико је уметност дала смисла њиховом животу? И одговоре, на многа друга питања.
Рецензенти књиге су професор др Ратко Божовић, социолог културе, Здравко Вучинић, историчар уметности и ликовни критичар, и професор др Павле Ковачевић.
Обим књиге је 570 страна, формата Б5, луксузно штампана на кунстдрук папиру, са 250 колорних репродукција уметничких дела, у тиражу 500 примерака.
Жеља је аутора и приређивача да овом књигом да свој допринос српској култури и да ликовно стваралаштво лекара и осталих здравствених радника сачува од заборава.
Напомена: Због малог тиража у којем је књига штампана и изузетно великог интересовања, верујемо да ће тираж бити распродат у врло кратком времену; књигу нећемо продавати преко књижара, већ директно, сваком појединачном купцу. Молимо вас да нас путем мејла на интернет адресу: vmajher1957@gmail.com или телефоном на број 064/ 14 75 987 обавестите уколико желите да купите књигу. Цена књиге је 2500 динара.


ЗДРАВКО ВУЧИНИЋ, историчар уметности и ликовни критичар (извод из рецензије):
„Пред нама је књига Весне Мајхер, која је окупила групу ликовних стваралаца, која долази из лекарске професије, што значи да разматра један сегмент уметничког деловања мање знан у уметничким круговима. Упркос животном позиву, они су имали довољно самопоуздања колико вере и снаге, да се самостално упуте у неизвесну авантуру коју пружа интересовање којем су се паралелно одали. (...)
Истраживачки дар списатељице открива да творевине, које доспевају из тог домена, заслужују пажњу из више разлога. Најпре, што додирују контекст антропологије, потом, занимљива су са феноменолошког и културолошког становишта, напокон, вредносни домашаји радова, такође заслужују пажњу. Једном речју, њихова дела је потребно показати, осветлити и вредновати у спрези тих датости.
При писању књиге Весна је применила особен метод. Није се забавила одабиром аутора, нити њихових дела. Свесно је избегла да зађе у анализу радова, што значи да се није упустила у естетско вредновање истих. Уметницима је препустила да казују о себи, да сведоче о својим стваралачким убеђењима. Како би допунила њихове исказе, дата им је могућност да приложе осврт из поља ликовне критике, који се тичу њиховог опуса. (...)
Ова и оваква књига шири видике, употпуњује наша сазнања и пружа увид у ликовно прегалаштво, које траје по страни, већим делом изван увида јавног мњења. Аутор књиге се заложио да нам предочи њихов рад и на њих, на најбољи начин, скрене пажњу шире јавност, па и стручне критике. Поред труда самих аутора, прегалаштво Весне Мајхер је вредно пажње па га, зарад развоја нашег стваралаштва, треба подржати."

Проф. др РАТКО БОЖОВИЋ, социолог културе (извод из рецензије):
„И најсупериорнији професионалци и мајстори у својим струкама као што је лекарска имају жељу не само да се потврде у својој струци него и у вредностима осећајног и креативног живота. Они своју људску сложеност не могу задовољити, ни потврдити, само у професионалном активизму. Трагање за начинима човековог креативног самопотврђивања и у домену стваралаштва једно је до важних питања њихових индивидуалних стратегија и животног стила. То није ни линија разграничења са сопственом професијом, него начин да се у својој људској пуноћи буде најближи свом унутрашњем животу, да припада себи и својим стваралачким афинитетима. А лекари бирају уметност као своју важну вокацију јер је уметност најприснији и најслободнији вид бивствовања.
Идеја Весне Мајхер, која се увелико опробала у тумачењу ликовњака и њиховој презентацији, заслужује изузетну пажњу, утолико пре што је веома уверљиво „прочитала" лекаре ликовне уметнике,претежно сликаре, што их је сабрала и обзнанила њихов ликовни идентитет. Она је, посредством њихових исповести и оцена ликовних зналаца, у ствари, показала кроз каква унутрашња усхићења и снажна прегнућа пролазе њени изабраници, који својим опредељењем да се баве уметношћу бране не само своје рационално и научно сазнање, него и сферу уметничких чаролија и осећајног живота. (...)
Мени је заиста жао што нисам у могућности да прокоментаришем сваког од ових уметника, али ће зато читаоцу остати задовољство у сусрету с њима. А мени је постало јасно да су лекари сликари, без изузетка, својим опредељењем за уметност покушали да стигну до људске целовитости. Чинили су то и са страшћу и са љубављу."

Проф. др ПАВЛЕ КОВАЧЕВИЋ (извод из рецензије) :
„Бог над Боговима је имао сина Аполона који је био универзални Бог лекарства, музике, мудрости, филозофије, сликарства... Њихов син Асклепије је од оца изучио вештину лечења и вештину лова. У природи је увек налазио лековито биље и њиме лечио болесне и рањене а могао је и да врати у живот мртве. Асклепијева блистава ћерка Хигиеја, од оца је научила све вештине лечења, од деде мудрости спознавања себе, осећај за меру и уметност да се разговорима, мудрошћу, музиком и сликањем лепих страна света, може стећи божанско здравље духа и тела.
Ево, пред нас потомака ове божанске лозе људског рода. Зар је случајно што здравствених радника који се баве филозофијом, сликањем, вајањем, компоновањем, певањем, свирањем, поезијом, писањем, на највишем уметничком нивоу, има више него стручњака и професионалаца у свих осталих две хиљаде професија! (...)
Слике наших здравствених радника су тестаменти њихових душа. Пред њиховим сликама за сто година ће њихова деца, унуци и праунуци стајати и са поносом рећи, то је сликао мој прадеда, прабаба, који су лечили људе и овако осећали свет и живот. Кроз ове творце уметности божанска медицина се непрекидно враћа својим коренима, свом праоцу, Аполону дивном."

 


icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2017. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин